Ekogroszek jest specyficznym produktem opałowym, który użytkowany może być w określonych warunkach i przy zastosowaniu pieców do jego spalania przeznaczonych. Produkt ten od paru lat staje się coraz bardziej pożądany na rynku opałowym, a klienci zauważają jego wyraźne zalety. Ekogroszek powstaje na bazie węgla kamiennego, lecz cechuje się minimalnym wpływem na szkodę środowiska. Zazwyczaj spalany w kotłach retortowych. Jednakże, jak sprawa się ma z paleniem tego rodzaju opału w domowych kominkach?
Ekogroszek cechuje się bryłkami niewielkich rozmiarów. Maksymalne formy przybierają do 25 mm, a najmniejsze do 5 mm. Ułatwia to jego dobór do rodzaju pieca, który posiadamy. Najbezpieczniejszą decyzją jest postawienie na ekogroszek workowany – jest to produkt najwyższej jakości, a dzięki danej formie pakowania ułatwia zachowanie jego niskiej wilgotności przez cały sezon grzewczy.
Ekogroszkiem można palić w kominku, jednak trzeba przy tym zastosować się do paru reguł. Mianowicie, należy uważać z ilością opału jaki umieszczamy wewnątrz, gdyż zbyt duża porcja wywołać może za wysoką temperaturę w kominku. Z kolei ta doprowadzić może do pęknięcia przedniej szyby kominka lub rozszczelnienia kasety, co spowodować może szkody.
Ten produkt opałowy dostać możemy na terenie całej Polski (od miast ulokowanych na północy kraju po sprzedaż ekogroszku w Częstochowie). Coraz większy popyt na tenże opał pozwala przedsiębiorcom na proponowanie klientom jego różnych form. Przez co, mamy spore możliwości wyboru w zakresie jego ceny, jakości oraz lokalizacji zakupu. Dzięki dużej ekologii ekogroszku wytwarza on bardzo niewielkie ilości popiołu podczas spalania, co pozwala nam na rzadsze czyszczenie pieca.