W każdej kuchni znajduje się zlewozmywak, który jest przeznaczony do mycia naczyń, rąk i rozmaitych produktów spożywczych. Powinien on być regularnie czyszczony z wszelkich plam, rys i rdzy, tak aby prezentował się wystarczająco estetycznie. Dzięki pielęgnacji wzrośnie ponadto bezpieczeństwo jego codziennego użytkowania. W tym kontekście kluczową rolę odgrywa oczywiście materiał, z którego konstrukcja została wykonana. Nieco innego traktowania wymaga bowiem model granitowy, a nieco innego stalowy.
Zlewozmywak najlepiej jest myć każdego dnia wieczorem za pomocą miękkiej ściereczki oraz delikatnego środka chemicznego. Silne szorowanie i używanie zaawansowanych preparatów kwasowych jest tutaj zakazane, gdyż stosunkowo łatwo zniszczyć powłokę zewnętrzną konstrukcji.
Jeżeli w swojej kuchni posiadamy atrakcyjny wizualnie zlewozmywak granitowy, charakteryzujący się dobrą odpornością na uszkodzenia, wówczas możemy go z powodzeniem czyścić sporej wielkości gąbką nasączoną w roztworze wody z dedykowanym preparatem pozbawionym w składzie substancji żrących, ewentualnie kwaskiem cytrynowym. W ten sposób skutecznie usuniemy z powierzchni zacieki i zabrudzenia, a jednocześnie nie naruszymy struktury eleganckiego materiału.
Z kolei do pielęgnowania modeli stalowych nadaje się w szczególności mieszanka octu i sody. Trzeba nią najpierw precyzyjnie natrzeć cały zlew, następnie odczekać parę minut i na koniec zastosować delikatną szmatkę. Zwieńczeniem tego procesu powinno być przeprowadzenie konserwacji powierzchni olejem słonecznikowym albo oliwą z oliwek.