Istnieje wiele rodzajów wina, ale najważniejsze, aby wiedzieć, że można je podzielić na dwie główne kategorie: czerwone i białe. Wina czerwone są produkowane z winogron ze skórkami, natomiast wina białe są produkowane z winogron z usuniętymi skórkami. Poza tym, istnieją setki różnych odmian win!
Czerwone wino jest wytwarzane z soku z winogron, który został poddany fermentacji, aż do uzyskania bogatego, rubinowego koloru cieczy. Wina czerwone są zazwyczaj produkowane ze skórek, pestek i łodyg winogron. Wina czerwone mają kolor od jasnych różowych do bardzo ciemnych, pełnych czerwieni.
Białe wino jest produkowane z soku z winogron, który nie był poddawany tak długiej fermentacji jak wino czerwone. Białe wina są zwykle produkowane z zielonych lub żółtych winogron, które dają znacznie jaśniejszy kolor niż czerwone. Najlepsze białe wina pochodzą z chłodniejszych regionów o dużej wysokości lub z gór, aby uzyskać charakterystyczny rześki smak.
Rosé to mieszanka czerwonych i białych winogron, która nadaje głęboki kolor czerwonym winogronom i lżejszy smak białym. Różowy odcień wina pochodzi od częściowej fermentacji z wciąż dołączonymi łodygami, co daje mu więcej ciała niż białemu winu, zachowując jednocześnie niektóre z jego owocowych aromatów i smaków. Różowe wino jest również tańsze od innych rodzajów wina ze względu na niższą zawartość alkoholu (zazwyczaj około 12%).
Jeśli szukasz odpowiedniego wina dla siebie, to sprawdź stronę: https://winostyl.pl.