Często słyszymy, że picie kranówki jest wskazane. To prawda, bo woda jest teraz naprawdę dobra i nie warto wydawać masy pieniędzy na tę butelkowaną. Jednak jest jedno ale. Otóż problemem są rury, nie zawsze są one w dobrym stanie. Dlatego jednak wodę kranową przed spożyciem warto przefiltrować. Jakie filtry wody do domu wybrać?
Filtry wody do kuchni w dzbankach to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj uzdatniaczy wody. Ich zaletą jest nieduży koszt zakupu oraz możliwość ustawienia pojemnika niemal wszędzie, a nawet zabrania go ze sobą na wakacje. Na rynku istnieje duży wybór tego typu naczyń. Mają różne kolory, różną pojemność, różnią się też filtrami.
Woda filtrowana w dzbanku zyskuje na smaku i można ją pić na surowo lub zagotować i dodawać do potraw. To, co da się szybko zauważyć, to oszczędności na zakupie napoi butelkowanych oraz wyeliminowanie osadu z kamienia w czajniku.
Dzbanki filtrujące to najprostsze rozwiązanie, ale nie jedyne. Jeśli chcemy mieć dobre i smaczne własne H2O, warto rozważyć założenie filtra wody do kuchni, a nawet do całego domu. Są to na pewno nieco droższe metody, ale godne polecenia szczególnie dla osób, które mają swój dom. Tu możliwości jest naprawdę wiele i zależą od zasobności portfela oraz potrzeb i oczekiwań.
Zaletą tego typu filtrów jest bardzo dokładne oczyszczanie wody, którą nalewa się prosto z kranu do szklanki. Dodatkowo jest ona zmiękczona i nie powoduje osadów ani w naczyniach, ani żadnych urządzeniach (jeśli jest to filtr centralny).
Filtrowanie wody to przede wszystkim duża oszczędność, ponieważ eliminuje konieczność zakupu plastikowych i szklanych butelek oraz wszelkiego rodzaju odkamieniaczy. To również działanie ekologiczne, bo zmniejszamy zużycie sztucznych opakowań. To na pewno rzecz warta wprowadzenia w naszych domach.