Coraz więcej osób przekonuje się, jak właściwe odżywianie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Z tego powodu rośnie popularność różnych diet czy usług dietetyków. Obecnie dieta nie kojarzy się już tylko ze sposobem na szybkie (choć nie zawsze w dłuższej perspektywie skuteczne) stracenie kilku kilogramów. Obecnie diety układane są tak, by dostarczać niezbędnych składników i wspomagać organizm.
Popularne stają się diety z wyłączeniem niektórych produktów. Do takich właśnie należą diety wegetariańska i wegańska. Wiele osób z różnych powodów decyduje się na taki styl żywienia, który w ciągu ostatnich kilkunastu lat znacząco się rozpowszechnił. Jeszcze jakiś czas temu rzadkością były restauracje serwujące dania wegańskie czy oferujące bezmięsne zamienniki produktów. Dziś w każdej kawiarni można dostać mleko pochodzenia roślinnego, a nawet popularne sieci fast-foodów serwują wegetariańskie burgery. Działania te przyczyniają się do zwiększenia świadomości społecznej. Warto jednak wspomnieć, że wegetarianizm posiada kilka odmian, wybór takiej diety nie musi oznaczać więc całkowitej rezygnacji z niektórych składników. Taką odmianą jest na przykład pescowegetarianizm. Dopuszcza ona spożywanie ryb i owoców morza, dzięki czemu porównywana jest na przykład z dietą śródziemnomorską (uchodzącą za jedną z najzdrowszych na świecie).
Jak w przypadku każdej diety, pescowegetarianie muszą dbać o to, by wraz z pożywieniem dostarczać organizmowi niezbędnych składników. Wymaga to uwagi i przygotowań, które mogą być ciężkie do pogodzenia z codziennymi obowiązkami. Z pomocą mogą przyjść diety pudełkowe, w których pożywienie przygotowywane jest zgodnie z zaleceniami i wymogami diety, i dostarczane do klienta. Decydując się na taką usługę, warto rozważyć catering, który bierze pod uwagę różne wymagania dietetyczne. Takim przykładem może być np. strona https://www.nutridieta.pl/nasze-diety/pesco. Poza wyborem standardowej diety, można ustalić też limit kaloryczny zgodny z zapotrzebowaniem. Mając na uwadze dobro środowiska można wybrać opakowania ekologiczne.
Korzystanie z cateringu daje pewność, że organizm otrzymuje wartościowe elementy (takie jak białko i żelazo) przy rezygnacji z tradycyjnych mięsnych dań. Jest to ciekawy pomysł zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z pescowegetarianizmem bądź narzekają na brak czasu.