Jak bezpiecznie przechowywać mięso?

Mięso zawiera dużą ilość białka i z tego względu jest narażone na szybkie procesy psucia się. Poprzez odpowiednie przechowywanie pokarmów mięsnych możemy wydłużyć czas, kiedy jest bezpieczne do spożycia.
Sposoby na przechowywanie mięsa
Przede wszystkim mięso należy przechowywać w niskiej temperaturze. Możemy zastosować tu specjalne pojemniki do lodówki, jednak w wyniku zarysowania plastiku nie są one najlepszym rozwiązaniem. Znacznie lepiej jest zastosować specjalne worki do mięsa. W takich woreczkach możemy też mięso zamrozić, wówczas czas przechowywania wydłuża się z kilku dni do kilku miesięcy. Jako naturalny konserwant możemy zastosować odrobinę soli – utrudni ona powiem rozwój drobnoustrojów. Pamiętajmy jednak, iż raz rozmrożonego mięsa nie wolno ponownie zamrażać, gdyż grozi to poważnym zatruciem.