Jak przygotować spaghetti?

Co to jest?

Spaghetti, lub ogólnie makaron, jest jedną z tych rzeczy, które prawie każdy kocha. Jest podstawą w większości domów i restauracji. Można go przyrządzić z sosem pomidorowym lub pesto, a nawet tylko z oliwą z oliwek i czosnkiem. To świetne źródło węglowodanów i białka, co czyni je idealnym posiłkiem na każdą porę dnia.

Etapy przygotowania

– W dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą, gotuj spaghetti aż będzie al dente (delikatne, ale twarde w dotyku), około 9 minut dla świeżego makaronu i około 6 minut dla suszonego. Dobrze odcedzić i odstawić na bok.

– W międzyczasie podgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodaj czosnek i smaż aż stanie się aromatyczny, około 1 minuty. Dodaj pomidory i liście bazylii, dopraw solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć do gotowości; gotować do lekkiego zgęstnienia, 8 minut (w razie potrzeby dodać trochę wody). Zdejmij z ognia i wymieszaj z 2 łyżkami masła; odstaw na bok, podczas gdy ty skończysz gotować makaron spaghetti.

– W dużej misce, wymieszaj ugotowany makaron z sosem, aż do połączenia; podziel pomiędzy talerze lub miski; posyp pozostałymi 2 łyżkami masła i podawaj natychmiast!

Jeśli chcesz zjeść smaczny posiłek, to Rabka Zdrój restauracja, jest miastem, w którym tego dokonasz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 + piętnaście =