Kawa włoska – niepowtarzalny smak i aromat

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kawa to jeden z najchętniej pitych napojów – i to niezależnie od szerokości geograficznej. Szczególną popularnością wśród smakoszy cieszy się kawa włoska, ponieważ charakteryzuje się niezwykle głębokim, oryginalnym smakiem. Sprowadzana jest zazwyczaj z najlepszych plantacji znajdujących się w krajach Azji bądź Ameryki Południowej. Co istotne, można z niej z powodzeniem przygotować nie tylko klasyczne espresso, ale również cappuccino ze spienionym mlekiem, latte macchiato, caffe americano czy caffe lungo.

Duże znaczenie ma region Italii

Kawy włoskie są powszechnie kojarzone z wysoką jakością oraz prestiżem, dlatego szybko znikają ze sklepowych półek. W większości wyróżniają się mocnym albo bardzo mocnym stopniem wypalenia (około 50-60% robusty), co powoduje, że ziarna przyjmują przeważnie ciemnobrązową barwę przechodzącą nierzadko w czerń. Dodatkowo na ich powierzchni występują specyficzne kropelki tłuszczu, który wypływa z samego wnętrza. Opisane powyżej właściwości decydują o nieco gorzkawym, orzechowo-czekoladowym posmaku kawy (ale bez niepożądanej spalenizny). Jest on ceniony zarówno przez doświadczonych smakoszy, jak i osoby pijące ten napój jedynie od czasu do czasu dla przyjemności. Warto jednocześnie podkreślić, że na północy Włoch produkuje się ziarna zdecydowanie jaśniejsze (80-90% arabiki), co gwarantuje znacznie łagodniejszy smak i aromat przyrządzonego napoju. W tym przypadku mamy do czynienia z idealną równowagą między słodyczą a kwasowością. Najlepiej kupować kawę włoską z uznanych palarni mających swoją siedzibę np. w Neapolu, Turynie, Livorno, Brescii czy Trieście.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*