Aby piekarnia utrzymywała zainteresowanie stałych klientów i zyskiwała nowych, konieczna jest wysoka jakość oferowanych wyrobów, jak i wprowadzanie nowych rozwiązań czy produktów. Świeże bułeczki, kruche ciasteczka czy pachnący chleb wymagają nie tylko odpowiednich składników, ale również urządzeń, które wspomagają ich przygotowanie i wypiek. Które z nich powinny się znaleźć w każdej piekarni?
Zakład piekarniczy nie może sprawnie funkcjonować bez pieca. Niestety to jedno z najdroższych urządzeń na liście wyposażenia. Aby spełniał on swoją rolę, musi być wytrzymały i solidny. Współczesne piece gwarantują nie tylko wygodę załadunku, ale również równomierny wypiek dzięki regulacji termicznej.
Kolejnym przykładem praktycznej maszyny jest miesiarka do ciast. Pozwala ona szybko i dokładnie wymieszać ciasto, łącząc ze sobą wszystkie jego składniki. Dużą popularnością cieszą się np. miesiarki spiralne, które gwarantują intensywną pracę, spulchnienie i napowietrzenie ciasta. Ich dużym atutem jest to, że wystarczy zapełnić zaledwie 5% pojemnika, by rozpocząć pracę. Sprawdzą się zatem zarówno do wyrobów większych jak i mniejszych.
Kolejnym przykładem niezastąpionych urządzeń są komory garownicze, zwane także komorami piekarniczymi. Ich konstrukcja gwarantuje optymalne warunki do wzrostu ciasta. Odbywa się to dzięki możliwości regulacji temperatury i wilgotności. Ponadto maszyna zapewnia dobrą wentylację, co jest możliwe dzięki nawiewom znajdującym się w jej dolnej części.