Jak łączyć dania z napojami, aby stworzyć wyjątkową kolację na randkę?

Przygotowanie wykwintnej kolacji na ważną okazję jest bardzo trudne. Choć wiele osób świetnie gotuje i ma w tym wprawę, to w obliczu przygotowania posiłku na randkę może przestać się czuć pewnie. Zwłaszcza, jeśli bardzo chce zaimponować drugiej połówce i trochę eksperymentuje w kuchni. Smaczny posiłek musi być ładnie podany tak, aby chciało się go zjeść już oczami. Do tego istotny jest wybór napojów jakie do niego zaserwujemy. Zwykle podajemy wino, ale nie zawsze jest to trafny wybór. Gdy mamy wątpliwości warto zobaczyć co polecają sommelierzy, aby dopasować idealnie aromatyczny napój do smaku potraw, które podajemy. Jeśli wino będzie zbyt słodkie, nasza kolacja może nie być tak smaczna, jak byśmy chcieli.

Na co uważać podając wino?

Jeżeli do kolacji wykorzystujemy sezonowe warzywa i owoce bardzo istotne jest podkreślenie ich smaku. Ciekawą przystawką może być sałatka z wykorzystaniem nie tylko warzyw, ale i z dodatkiem owoców. Choćby sałatki z pomarańczą czy ziarnami granatu świetnie smakują z zielonymi warzywami, delikatnym mięsem czy aromatycznym serem. Warzywa można też wykorzystać jako dodatek do dania głównego. Powinny one być odpowiednio doprawione, aby podkreślić smak potrawy, ale nie zaburzać smaku serwowanego posiłku głównego np. mięsa. Do wytrawnych dań najlepiej sprawdzą się wina o zrównoważonym smaku, które odświeżają kubki smakowe. Do kolekcji warto więc podać wina wytrawne. Z owoców można stworzyć cudowne ozdoby na talerzu albo deser. Warto jednak pamiętać, że do słodkich deserów podaje się słodkie wina, a do truskawek koniecznie szampana.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 3 =