Jak skompletować potrzebne wyposażenie do kuchni gastronomicznej?

W Polsce nie brakuje osób, które każdego roku decydują się na otwarcie lokalu gastronomicznego – np. restauracji, baru lub pizzerii. Na etapie urządzania takiego miejsca trzeba zadbać przede wszystkim o kompleksowe wyposażenie kuchni, ponieważ to w niej powstają smakowite potrawy i wypieki. Warto inwestować wyłącznie w urządzenia wysokiej jakości, oferujące szeroką funkcjonalność oraz dostateczną wytrzymałość. Nie obejdzie się m.in. bez porządnego pieca konwekcyjno-parowego. 

Każdy zakup musi być dokładnie przemyślany

Wspomniany we wstępie piec to sprzęt wyjątkowo przydatny, gdyż służy zarówno do pieczenia, jak i blanszowania czy gotowania na parze (funkcja precyzyjnej regulacji temperatury). Charakteryzuje się przy tym energooszczędnością i bezawaryjnością, dlatego stanowi wprost idealny wybór do lokali obsługujących dużą liczbę gości każdego dnia. Kolejne pożądane urządzenie to z pewnością szafa chłodnicza, przeznaczona do bezpiecznego przechowywania wszelkich produktów potrzebujących niskiej temperatury dla zachowania dobrej świeżości. W tej kategorii warto wyróżnić też witryny ekspozycyjne i podłużne lady. Na uwagę zasługuje ponadto specjalna zamrażarka szokowa, ekspresowo obniżająca temperaturę gotowanych potraw (z 70 do nawet 3 stopni Celsjusza). Znajdziemy ją w asortymencie choćby profesjonalnego sklepu online: takiego jak https://smartgast.pl/pol_m_CHLODNICTWO_Urzadzenia-mroznicze_Zamrazarki-szokowe-1749.html. Oto pozostałe wartościowe elementy wyposażenia typowej kuchni gastronomicznej: frytownica, robot planetarny, zmywarka, blender, krajalnica, szatkownica do warzyw, zestaw patelni i garnków z nieprzywierającą powłoką, pakowarka próżniowa oraz drobne akcesoria pomocne z gotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 + dwanaście =