Podstawowe składniki chińskich zup

Kuchnia chińska słynie z mało znanych w Europie połączeń smaków – sosy słodko-kwaśne to przykład sztandarowy. Znajdziemy w niej także mnóstwo przypraw i dodatków, które dla laika mogą wydawać się egzotyczne czy trudno dostępne, jednak w dzisiejszych czasach możemy je zdobyć w dobrze zaopatrzonych sklepach nawet w Polsce. W co więc powinniśmy się zaopatrzyć, jeśli chcemy przygotować pyszną chińską zupę w domowym zaciszu?

Tradycyjna zupa chińska – warzywna

Chińskie potrawy bogate są w piąty smak – tzw. umami, czy też smak mięsny – nawet jeśli nie dodano do nich ani grama mięsa. W znacznej mierze odpowiada za to sos sojowy, który jest słony, ale i bogaty w umami, dzięki czemu nadaje potrawie głębię smaku. Wśród dodatków znajdziemy także grzyby, najczęściej mun czy shitake, nieprzypominające w niczym naszych pospolitych borowików. Słyną one ze swoich właściwości wspierających odporność, warto więc dorzucić je do gotowania bulionu. Z przypraw najbardziej wyczuwalny jest najczęściej świeżo starty lub pokrojony w cieniutkie paseczki imbir, którego kłącze dostaniemy już niemalże w każdym większym sklepie. Przyda się także olej sezamowy, a do podania świeża zielenina – doskonale sprawdzą się kiełki fasoli mung – lub marynowane pędy bambusa.

Taką zupę podać możemy z pierożkami, jajkiem lub ze specjalnym makaronem, dobrze znanym wszystkim bywalcom azjatyckich restauracji, który znajdziemy na przykład tu: http://kuchnieorientu.pl/produkt/makaron-chinski-mie-500g/. Odpowiednio dobrane i zbilansowane przyprawy sprawiają, że danie jest wyraźnie słodko-kwaśne, o głębokim aromacie, rozgrzewające i sycące. Warto korzystać z coraz większej dostępności rozmaitych składników azjatyckich i przygotować sobie w domu prawdziwą ucztę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + 7 =