Chorzy na cukrzycę są narażeni na większe ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, nadciśnienia i niektórych nowotworów. W rzeczywistości, diabetycy są dwukrotnie bardziej narażeni na rozwój chorób serca niż osoby bez cukrzycy.
Aby zmniejszyć ryzyko rozwoju tych chorób, ważne jest, abyś przestrzegał dobrze zbilansowanej diety. Poniżej wymieniono, co powinni jeść diabetycy, aby poprawić swoje zdrowie:
Dieta bogata w owoce i warzywa może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Te pokarmy zawierają błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie, a także zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę.
Rośliny strączkowe, takie jak fasola nerkowa, ciecierzyca, soczewica i groch, są doskonałym źródłem białka, które pomaga utrzymać ataki głodu na dystans, jednocześnie dostarczając organizmowi energii.
Pełne ziarna, takie jak brązowy ryż, proso, owies i kiełki pszenicy są bogatym źródłem błonnika, który może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Dostarczają one również węglowodanów złożonych, które pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi po posiłkach.
Orzechy takie jak migdały, orzechy włoskie i nerkowce są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), które pomagają obniżyć poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie metabolizmu węglowodanów w wątrobie.
Jeśli chcesz się zdecydować na taką dietę, to koniecznie sprawdź witrynę internetową: https://optimadiet.pl/opieka-dietetyczna/.