Jaka powinna być odzież kucharska?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Niektóre grupy zawodowe wykonują swoją pracę w ściśle określonych, dość wymagających warunkach. Jedną z nich są kucharze. Każdego dnia realizują oni zawodowe obowiązki w wysokiej temperaturze, najczęściej w pomieszczeniach pozbawionych okien, gdzie nie brakuje intensywnych zapachów, ognia i rozgrzanego tłuszczu. Wszyscy kucharze muszą na czas pracy przebierać się w specjalną odzież kucharską, która spełnia odpowiednie normy. Czym powinna się ona charakteryzować?

Wysoka jakość i komfort użytkowania

Ubrania dla pracowników kuchni powinny być uszyte z przewiewnych materiałów, które zapewnią właściwą cyrkulację powietrza. Dzięki temu unikniemy nadmiernego pocenia się i złego samopoczucia, niezależnie od aktualnej pory roku. Najbardziej optymalna jest w tym przypadku bawełna oraz len. Strzeżmy się  tkanin łatwopalnych, gdyż kucharze absolutnie nie powinni ich nosić. Mogłoby to stanowić istotne zagrożenie dla zdrowia i życia oraz naruszenie przepisów BHP.

Odzież kucharska musi gwarantować pełną swobodę ruchów i komfort jej użytkowania. W przeciwnym razie dana osoba nie będzie mogła w pełni skupić się na swojej pracy. Spodnie powinny posiadać długie nogawki, a bluzy lub koszule długie rękawy. W ten sposób będą stanowiły barierę ochronną, która uchroni przed poparzeniami. W końcu pryskający olej stanowi w kuchni codzienność, niewiele więc trzeba do tego, by wylądował na przedramionach. Z atrakcyjną ofertą specjalistycznej odzieży dla pracowników gastronomii można zapoznać się na stronie internetowej https://horecapolska.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*