George Morina/pexels.com
Współcześnie herbata to jedna z najbardziej rozpowszechnionych na całym świecie roślin uprawnych, a to za sprawą jej oryginalnego smaku i prozdrowotnych właściwości. Na szczególną uwagę zasługuje odmiana biała o łagodnym aromacie, ponieważ jest wytwarzana jedynie z młodych pączków, które są zbierane przez zaledwie kilka dni w roku. Dodajmy, że ten konkretny rodzaj herbaty jest uznawany za towar wyjątkowo drogi i luksusowy – aby otrzymać 250 g suszu, potrzeba około 80 000 pąków. Osoby zainteresowane białą herbatą właściwościami tego napoju będą zachwycone.
Z białej herbaty wytwarzany jest napar o jasnym kolorze i niezwykle oryginalnym, ciekawym smaku. Podobnie jak herbata czerwona i zielona, tak i ona posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dzięki takim składnikom, jak polifenol i katechina, oddziałuje pozytywnie na skórę, opóźniając cały proces jej starzenia się. Poza tym eliminuje wolne rodniki, zabezpieczając w ten sposób skórę przed wszelkimi niedoskonałościami (wypryski, przebarwienia, krosty itp.). Ze względu na fakt, że katechiny pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu, picie białej herbaty zapobiega również różnorodnych groźnym chorobom układu sercowo-naczyniowego, w tym zwłaszcza miażdżycy. Inne cenne właściwości tego napoju to m.in.: