Ludzki mózg jest okablowany, aby kochać słodkie rzeczy. Dzieje się tak, ponieważ słodkie rzeczy mają wysoką zawartość energii i węglowodanów, które są ważne dla przetrwania. W rzeczywistości, słodkie pokarmy były częścią ludzkiej diety przez tysiące lat. Niektóre badania sugerują, że niektórzy ludzie mogą być genetycznie predysponowani do bycia wrażliwymi na słodkie smaki i dlatego pożądają ich bardziej niż inni!
Po raz pierwszy ludzie prawdopodobnie jedli słodycze, kiedy jedli owoce i jagody, które nie były jeszcze dojrzałe, ale nadal były słodkie. Był to świetny sposób na zdobycie dodatkowej energii, ale oznaczało to również, że musieli jeść więcej niż zwykle, co mogło być niebezpieczne, jeśli nie było wystarczająco dużo jedzenia.
Gdy ludzie odeszli od swoich łowiecko-zbierackich korzeni, zaczęli uprawiać rośliny takie jak pszenica i kukurydza, które produkują dużo ziarna. Nauczyli się również wytwarzać cukier, wydobywając go z owoców i roślin za pomocą specjalnych narzędzi. Żywność ta była łatwiejsza do przechowywania, więc mogła być używana przez cały rok, a nie tylko w sezonie zbiorów.
Dziś mamy do dyspozycji wiele różnych rodzajów słodyczy, które pochodzą z całego świata, np. czekoladę, sezamki, batony czy żelki.