Miód wielokwiatowy – czym jest i jakie ma zastosowanie?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Miód wielokwiatowy to miód, który został wyprodukowany z różnych kwiatów. Nie jest to tylko jeden rodzaj kwiatów, ale wiele różnych rodzajów. Im więcej kwiatów odwiedzi pszczoła, tym więcej rodzajów pyłku zbierze. Oznacza to, że miód wielokwiatowy cena jego jest wyższa niż miodu jednokwiatowego, ponieważ jest bardziej wartościowy.

Wiele osób uważa, że ten rodzaj miodu nie jest lepszy od zwykłego, ale w rzeczywistości ma on kilka bardzo dobrych cech.

Łatwostrawny w porównaniu do innych miodów

Przede wszystkim jest o wiele łatwiejszy do strawienia niż inne rodzaje miodu. Osoby, które mają alergie lub wrażliwość na pyłki mogą stwierdzić, że mogą jeść wielokwiatowy bez żadnych negatywnych skutków ubocznych. Dzieje się tak dlatego, że ilość pyłków w każdej partii będzie się różnić w zależności od tego, jakie kwiaty były dostępne w czasie, gdy miód był wytwarzany.

Ma wiele pozytywnych korzyści dla zdrowia

Miód wielokwiatowy ma również więcej antyoksydantów niż jakikolwiek inny rodzaj miodu (w tym manuka). Przeciwutleniacze pomagają naszemu organizmowi zwalczać wolne rodniki i utrzymywać nas w zdrowiu, zapobiegając ich uszkodzeniom komórek i tkanek.

Naturalnie obniża cukier

Ten rodzaj miodu jest również świetny dla każdego, kto chce naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi lub kto potrzebuje pomocy w pozbyciu się infekcji drożdżowych w swoim organizmie, ponieważ zawiera specjalny rodzaj węglowodanów zwanych fruktooligosacharydami (FOS). FOS pomaga zrównoważyć florę jelitową, co może pomóc w kwestiach trawienia i ogólnego stanu zdrowia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*