ABC kuchennych sprzętów

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jeśli lubimy gotować, piec ciasta i tworzyć nowe, nieznane potrawy musimy mieć dobrze wyposażoną kuchnię. Nie może w niej zabraknąć kilka podstawowych sprzętów, które uprzyjemnią te czynności. Oprócz takich elementów wyposażenia jak zmywarka, kuchenka z piekarnikiem, okap czy lodówka, każda pani domu powinna mieć garczki kuchenne.To podstawowe naczynia, które służą do duszenia, podsmażania i przechowywania potraw. Tradycyjny ganek powinien mieć dwa naprzeciwległe uchwyty i pokrywkę. Modele produkowane są w różnych kształtach z rozmaitych materiałów. Najpopularniejsza jest stal oraz emalia — nieprzywierająca i łatwa do czyszczenia. Warto zdecydować się na modele, które można myć w zmywarce.

Kolejnym niezbędnikiem są formy do pieczenia. Dzięki nim stworzymy smaczne desery i upieczemy różne słodkie dania a także potrawy. Dostępne są formy kwadratowe, prostokątne lub okrągłe wykonane z blachy, stali nierdzewnej, silikonu, szkła i ceramiki. Można używać je zarówno do pieczenia jak i mrożenia. 

Drobne akcesoria kuchenne

Odpowiednie akcesoria to połowa sukcesu w trakcie przyrządzania posiłków. Jednym z nich jest waga kuchenna, umożliwiająca dokładne odmierzenie składników i precyzyjne określenie objętości produktów. Nie powinno nam zabraknąć solidnych noży kuchennych do krojenia pieczywa, mięs, ryb i obierania warzyw. Każdego dnia przydaje się deska kuchenna drewniana lub metalowa. Miłośnicy kawy powinni zafundować sobie ekspres do kawy lub czajnik do kawy, a smakosze herbaty – dobrej jakości imbryk.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*