Owoce, które powinny znaleźć się w każdej zamrażarce

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Lato to czas, kiedy świeżych owoców i warzyw jest pod dostatkiem, a ich różnorodność sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Warto pamiętać, że owoce stanowią cenne źródło witamin również zimą, kiedy to układ odpornościowy pracuje na zwiększonych obrotach. Niestety w zimowe miesiące w roku często cena owoców jest mało korzystna dla portfela. W takich sytuacjach doskonałą alternatywą dla świeżych produktów są te, które można znaleźć w zamrażalniku – wbrew pozorom mrożonki posiadają podobną ilość walorów smakowych i zdrowotnych, co ich świeże odpowiedniki. Wśród mrożonych owoców królują przede wszystkim truskawki, borówki, owoce leśne, jak również bardziej wyszukane smaki – mango, ananas czy poziomki – dość trudno dostępne w sklepach stacjonarnych, ale z powodzeniem można je kupić chociażby na stronie https://danex.pl/produkty/mrozona-poziomka.

W jaki sposób wykorzystać mrożone owoce do przygotowania zdrowych przekąsek i posiłków?

Mrożone owoce można z powodzeniem wykorzystać na różne sposoby. Stanowią one świetny dodatek do naleśników czy porannej owsianki. Świetnie sprawdzają się również jako element shake’ów czy koktajli – można je przygotować w połączeniu z mlekiem (zwykłym bądź roślinnym), jak również z innym nabiałem – jogurtem, kefirem czy maślanką. Owoce można również wykorzystać do domowych galaretek (cenne źródło kolagenu korzystnego dla stawów), a także w ciastach – klasycznym cieście drożdżowym czy kruchym. Mrożonki można także jeść po prostu jako przekąskę zamiast niezdrowych słodyczy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*