Jakie prozdrowotne właściwości posiada miód?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Miód to słodka, lepka substancja produkowana przez pszczoły z nektaru kwiatów. Składa się z około 1 procenta cukrów i innych substancji, takich jak białka, minerały, witaminy i enzymy.

Miód spożywany jest od tysięcy lat i do dziś w wielu kulturach używany jest jako środek słodzący oraz ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Lecznicze zastosowanie miodu sięga starożytnego Egiptu, gdzie był używany jako środek antybakteryjny do leczenia ran.

Co takiego można zaliczyć do właściwości prozdrowotnych miodu?

Właściwości antyoksydacyjne, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i tkanek przez wolne rodniki. Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które mogą powodować uszkodzenia komórek w całym organizmie. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, neutralizując je, zanim zdążą uszkodzić zdrowe komórki i tkanki.

Właściwości wzmacniające odporność, które pomagają utrzymać układ odpornościowy silny przed inwazją bakterii lub wirusów. Miód może również pomóc zmniejszyć stan zapalny (obrzęk) związany z chorobami przewlekłymi, takimi jak astma czy reumatoidalne zapalenie stawów, poprzez hamowanie aktywności niektórych enzymów związanych z tymi schorzeniami.

Pomoc w trawieniu ze względu na działanie prebiotyczne – promowanie wzrostu korzystnych probiotyków, takich jak Lactobacilli w okrężnicy. Pomaga to promować zdrowe trawienie poprzez zwiększenie absorpcji.

Osoby zainteresowane zakupem dobrego miodu, także tego bogatego w nektar kwiatowy, będą mogli się udać na witrynę podanego przedstawiciela na rynku https://pasiekasmakulskich.pl/produkt/propolis-z-pylkiem-w-miodzie/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*