Jakie środki do dezynfekcji są stosowane w miejscach publicznych?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W miejscach publicznych obowiązują precyzyjne zasady dbania o higienę i dezynfekcję. Aby dobrać odpowiedni preparat do konkretnych powierzchni, należy wykonać dokładną analizę potrzeb miejsca. W przypadku powierzchni zabiegowych szczególne znaczenie ma czas usuwania wirusów, bakterii oraz pozostałych zanieczyszczeń. Równie ważne jest szybkie wysychanie produktu i niepozostawianie smug i śladów. Takie cechy mają również znaczenie w przypadku dezynfekcji powierzchni mających bezpośredni kontakt z żywnością. Zwykle stosuje się wtedy środki na bazie alkoholu. Alkohol szybko się ulatnia, przez co powierzchnie są suche po krótkim czasie od stosowania. Pozbawione aldehydów, nie pozostawiają przykrego zapachu. Dzięki takiemu składowi świetnie sprawdzają się również do utrzymania higieny wyposażenia i narzędzi, które mają kontakt  żywnością. 

Nie tylko płyny

Oprócz popularnych płynów dezynfekujących, dostępnych w formie płynnej lub do rozpylania, można także stosować tabletki chlorowe do dezynfekcji. Znajdują one zastosowanie do uzdatniania wody, ale również stosowane są do czyszczenia podłogi. Dopasowując stężenie środka do konkretnych potrzeb, można również pozbyć się naprawdę uciążliwych plam. Wszystkie te produkty można znaleźć pod następującym adresem internetowym https://emedical24.pl/dezynfekcja-malych-powierzchni. Do szybkiej i wygodnej dezynfekcji służą również chusteczki, które są nawilżone często alkoholem. Można nimi przetrzeć blat lub inne powierzchnie, które wymagają natychmiastowego oczyszczenia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*