Co to jest bemar elektryczny i do czego służy?

Bemar elektryczny to pojęcie, które nie jest obce nikomu pracującemu w przemyśle gastronomicznym. Bemarów elektrycznych używa się bardzo powszechnie, gdyż w dużej mierze pomagają one w zachowaniu ciepła i świeżości serwowanych dań. Czym zatem jest bemar elektryczny i do czego służy?

Bemar to urządzenie w rodzaju podgrzewacza. Z reguły jest on niemalże w całości wykonany z metalu i ma kształt wysokiej szafy. Bemar posiada w sobie sporo miejsca, które służy do umieszczania w środku naczyń z potrawami. Ponadto bemary są urządzeniami ruchomymi. Jak to możliwe? Z reguły posiadają one małe kółeczka, dzięki którym bardzo łatwo jest przemieszczać całe urządzenie.
Niegdyś bemary miały za zadanie trzymać ciepło potraw. Niemniej jednak potem na rynek weszły modele gazowe, które posiadały opcję dodatkowego podgrzania dania. Obecnie bemary gazowe nie są już używane, niemniej jednak posiadają one godnych zastępców – bemary elektryczne. Nowoczesne bemary posiadają odpowiednie przyłącza, które pozwalają na ciągłe zasilanie urządzenia.

Bemary elektryczne są powszechnie używane w restauracjach, jadłodajniach, zakładach garmażeryjnych oraz szpitalach. Co ciekawe urządzenia te mają całkiem bogatą historię. Zostały one wynalezione we Francji i były tam powszechnie używane już od pierwszej połowy XX wieku.

Jeśli zastanawiasz się nad kupnem bemaru elektrycznego, zapoznaj się z licznymi ofertami firm zajmujących się ich sprzedażą. Z pewnością uda Ci się znaleźć model, który trafi idealnie w Twoje potrzeby!

Artykuł napisany we współpracy z INTERIOR GASTRO – sklepem internetowym oferującym urządzenia grzewcze i chłodnicze oraz różnego rodzaju meble, np. stoły gastronomiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

siedemnaście + szesnaście =