W czym podawać kawę?

Kawa jest gorącym napojem, z którego korzysta większość społeczeństwa. Jednak mała część z tych osób ma świadomość tego, jak poprawnie powinno się zaparzać kawę oraz w jakich naczyniach ją podawać. Zatem jak powinniśmy to robić, podawać w filiżance, w kubku, a może w zwyczajnej szklance? I od czego zależy sama forma podania kawy?

Kawę serwujemy inaczej w zależności od pojawiającej się okazji, a nawet panującego nastroju oraz pory dnia – często dobór odpowiedniego naczynia do kawy porównywany jest do doboru odpowiedniego kieliszka do wina czy whisky. Jego wytyczne regulowane są oficjalnie powstałymi do tego zasadami. Przede wszystkim określone naczynie w którym podajemy kawę powinno być zbudowane tak, aby podtrzymywać temperaturę napoju przez co najmniej 15 minut – dlatego też dobrym zakupem będą filiżanki do kawy porcelanowe, gdyż ich cienka struktura nie pobiera gorąca napoju. Jeżeli planujemy podać kawę w filiżance z grubymi ściankami powinniśmy uprzednio podgrzać naczynie, a dopiero potem wlać do niego kawę – dzięki takiemu działaniu nie dojdzie do obniżenia temperatury w kawie przez zimne ścianki naczynia.

Jeżeli zdecydujemy się na podawanie mleka do kawy, nie róbmy tego nigdy podając je prosto z lodówki – mleko powinno być lekko podgrzane, aby – znowu – nie obniżyć temperatury naszej kawy. Warto też zaopatrzyć się w odpowiedni garnitur do kawy, czyli inaczej mówiąc, zastawę składającą się z imbryka, filiżanek oraz cukierniczki i naczynia na mleko – dobrze jest jeżeli garnitur do kawy jest odpowiednio przyozdobiony i oprócz funkcji praktycznej posiada również estetyczną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × cztery =