Ręczniki kuchenne i ich zastosowanie

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W niemal każdej domowej kuchni wykorzystywane są na co dzień papierowe ręczniki w charakterystycznej, wysokiej rolce. Używa się ich przede wszystkim do wycierania wilgotnych rąk (np. po zmywaniu naczyń), lecz mają znacznie więcej zastosowań – często wyjątkowo nietypowych. Ogromną zaletą tych produktów jest bez wątpienia niska cena idąca w parze z wysoką skutecznością. Jeśli interesują nas wytrzymałe ręczniki kuchenne, to znajdziemy je m.in. w asortymencie tego sklepu online z artykułami higienicznymi: https://www.higiena.net.pl/reczniki-papierowe-w-roli,2,13832.

Kilkanaście różnych propozycji 

Ręczniki papierowe służą nie tylko do szybkiego wycierania dłoni, ale również do przechowywania konkretnych warzyw w lodówce. Mowa tutaj w szczególności o koperku, szczypiorku, zielonej pietruszce czy sałacie. Wystarczy je delikatnie owinąć w ręcznik, nieznacznie zwilżyć wodą, a na koniec całość umieścić w foliowym woreczku. W ten sposób dłużej zachowają świeżość. Kolejne niezwykle ciekawe zastosowanie to nawadnianie gleby w doniczkach z kwiatami. W tym przypadku trzeba kilka złożonych listków ułożyć na spodzie i wsypać na wierzch ziemię. Papierowy materiał będzie wówczas miarowo absorbował wodę, co przyczyni się bezpośrednio do rzadszego podlewania. Za pomocą omawianego ręcznika można też z powodzeniem czyścić przedmioty użytkowe wykonane z chromowanej stali (zlew, okap, kuchenka itp.), zabezpieczać żeliwne garnki i patelnie przed zarysowaniami oraz rozwojem nieestetycznej rdzy, odsączać tłuszcz ze smażonych dań (kotletów, frytek), filtrować napar z kawy w ekspresie przelewowym (w razie braku profesjonalnych filtrów), usuwać zabrudzenia z okien i luster, a ponadto odświeżać powietrze (poprzez spryskanie powierzchni olejkiem zapachowym).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*